24-10-2019

De Achterkant van Roosendaal

@Het Zuidelijk Toneel

Theater Makersregeling

Discipline
Theater.

Projectomschrijving en doel van het project
De Achterkant van Roosendaal bestaat uit een tentoonstelling, een podcast, verschillende context programma’s maar vooral een grootschalige voorstelling die een breed en nieuw publiek aanspreekt. De voorstelling prikkelt het publiek op speelse wijze én maakt ons bewust van de omvangrijke aanwezigheid van criminaliteit in onze dagelijkse omgeving. Af die oogkleppen! Die criminaliteit is er en wij willen de consequenties ervan laten zien. Want uiteindelijk is het niet alleen de verantwoordelijkheid van de overheid of de politie om er iets aan te doen.

Om de voorstelling onder de aandacht te brengen en het thema te duiden, heeft Het Zuidelijk Toneel in de maanden voorafgaand aan de voorstelling een tentoonstelling gepland. In het Tongerlohuys en/of op een andere plek. Enerzijds legt die tentoonstelling de achterkant van Roosendaal in cijfers bloot. Maar cijfers alleen zijn niet genoeg. De tentoonstelling toont anderzijds wat er zich aan de achterkant van de cijfers bevindt: de verhalen van jonge mensen in conflict met de wet. Om die verhalen uit de detentiecentra op te diepen, werkt Het Zuidelijk Toneel samen met Young in Prison (YIP).

Naast de reguliere voorstelling, zet Het Zuidelijk Toneel ook in om scholen (VO, MBO en HBO) de voorstelling te laten bezoeken. Ze ontwikkelt daarvoor ook een interactief digitaal lespakket en een workshop.

Omvang
Aantal deelnemers: 15-20 figuranten uit Roosendaal
Aantal bezoekers: 1050 (5 x 150 plus 2 x 150) aan de voorstellingen


Makersregeling
Het Zuidelijk Toneel vroeg voor dit project via de Makersregeling subsidie aan.