20-12-2019

20x20BY20

@Isa de Jong

Fotografie Voucherregeling

Isa de Jong | 20x20BY20 (Wij zijn 20)  €1500

Discipline
Fotografie. Isa de Jong is fotografe en illustrator en werkt in diepgaande projecten waarbij ze de confrontatie met onbekenden opzoekt. Samen maken ze uiteenlopende en uitgebreide series.

Projectomschrijving
Mijn afstudeerproject gaat over jonge vrouwen en de levensfase waarin ze verkeren. Er gebeurt zoveel in het leven van twintigers, ze maken in een korte tijd een enorme ontwikkeling door. Op mijn foto’s zijn de meest uiteenlopende types te zien. Met als overeenkomst dat ze twintig zijn. Deze vrouwen bewegen langs elkaar heen in Nederland. Ik geloof dat ze allemaal iets van elkaar kunnen leren. Daarom wil ik deze meiden documenteren in een moment van grote overgang, namelijk; volwassen worden. Mijn foto’s onthullen niet alleen de overkoepelende onhandigheid, verwarring en opwinding van deze transformatie, maar ook de emotionele toestand, de onzekerheid en de dingen die zij daarvan geleerd hebben.

Doel van het project
Met mijn fotografie probeer ik door middel van persoonlijke documentaires een groter maatschappelijk probleem aan te kaarten. Ik ben geïnteresseerd in mensen en verdiep me graag in hun dagelijks leven. Ik gebruik mijn camera als excuus om dichterbij te komen en zo iets van of over iemand te leren. Via anderen kun je jezelf wijzer maken. Dit vind ik een mooi gegeven en wil ik graag aan meer mensen laten zien. Met dit project wil ik bekrompenheid en hokjes-denken tegengaan en een wereld laten zien waarin we allemaal van elkaar kunnen leren. Mijn werk moet je een nieuwe perceptie geven op en laten nadenken over, de verbeelding van jonge vrouwen en wat het vandaag de dag betekent om een jonge vrouw te zijn. Want dat is nogal wat.

Ik denk dat mijn project aansluit bij elk speerpunt. Maar ‘een initiatief door en voor jongeren’ is dan de belangrijkste. ‘Wij zijn 20’ wordt een bijzonder project met naast mijn fotografie en illustraties ook de medewerking van de meiden zelf. Onder andere in de vorm van hun persoonlijke teksten en objecten. Voor het project spreek ik af met verschillende leeftijdsgenoten. Tijdens deze ontmoetingen fotografeer ik hun dagelijks leven, hun privé-omgeving en hun meest kwetsbare momenten. Het wordt dus echt in samenwerking gemaakt.

Omvang
Aantal deelnemers: Ik fotografeer tussen de 100 en 200 jonge vrouwen.
Aantal bezoekers: Ongeveer 5000 (Expositie op school)