30-12-2018

De Groenfabriek

@Platform R

Beeldend Makersregeling

Discipline
Beeldend, literatuur, architectuur, erfgoed. Bij de programmering van de Groenfabriek worden uiteenlopende disciplines betrokken. Platvorm R is een collectief waarin vormgevers, schrijvers, grafisch ontwerpers en architecten zoeken naar creatieve oplossingen en ingrepen om van Roosendaal een aantrekkelijke stad te maken.

Projectomschrijving
De Groenfabriek is een architectonische folly aan het Tongerloplein, het culturele hart van de Roosendaalse binnenstad. Het kunstwerk symboliseert de industriële historie van de plek. Daarnaast wordt het DNA van de Roosendaalse ruimtelijke ordening verbeeld. De grootschalige vorm met het zaagtanddak staat symbool voor de grootschalige complexen die de binnenstad in het verleden en heden domineren. De uitgesneden vorm van het huisje representeert de kleinere maatvoering van de stad. Achter de cortenstalen sculptuur van de Groenfabriek heeft Platform R een klein stadsparkje gerealiseerd. Het parkje haakt aan op de groene ambities van stedenbouwkundige Riek Bakker. Nu is het moment dat de inwoners en bezoekers van Roosendaal het kunstwerk ontdekken en verkennen via verschillende activiteiten.

Doelstelling van het project
Nadat de Groenfabriek is toegeëigend door de inwoners en bezoekers van Roosendaal worden er activiteiten georganiseerd door Platvorm R, in samenwerking met diverse stichtingen, culturele ondernemers en  -last but not least- de Roosendaler zelf.

Omvang
7 activiteiten
250 bezoekers

Makersregeling
Platform R vroeg voor dit project subsidie aan via de Makersregeling.