14-05-2019

Update toekenningen 2019

Bekijk hieronder alle gehonoreerde projecten in 2019 tot nu toe. Volg jij? 

Toekenningen Makersregeling | eerste ronde 2019

Roosendaal Danst, DANS in de NATUUR
Uit de aanvraag: Met dit project maakt de Stichting Roosendaal Danst! een sterke binding tussen dans en natuur. Op onverwachte plaatsen in de natuur  worden mensen toevallig of bewust in contact gebracht met Dans. Daarbij wordt er ook live muziek gemaakt passend bij de omgeving; de natuur. Er is bij dit project duidelijk sprake van samenwerking. Allereerst met de studenten van de nieuwe MBO dansopleiding. Zij worden meteen meegenomen in hun artistieke ontwikkeling. Daarnaast is er ook samenwerking met het verzorgingshuis Elisabethshuis. In de tuin en bij regenachtig weer binnen, zullen de dansacts bij deze oudere bewoners plaatsvinden. Een niet alledaagse ervaring voor hen. Tot slot worden er ook korte dansfilms gemaakt. De bedoeling is om deze filmresultaten tijdens het Festival Roosendaal Danst in september in theater de Kring te tonen. Film en live performance zullen op het podium zichtbaar zijn waarmee film en dans discipline overstijgend te zien zijn.

Drie Maal Plankenkoorts, Festival Theater op de Grens
Uit de aanvraag: ‘Theater op de grens’ gelooft in theater als een verrijking voor de mens. De programmering is multidisciplinair en avontuurlijk voor zowel de onervaren als de ervaren theaterbezoeker. Een dergelijk festival is uniek voor Roosendaal en de regio West-Brabant, en draagt bij aan een attractieve stad om in te wonen en leven. Het stimuleert bovendien lokale en regionale podiumkunstprofessionals tot samenwerking en biedt hen een podium. Het festival ‘Theater op de grens’ haalt het theater uit de schouwburg en brengt het in de stad. De toegankelijkheid leidt tot een laagdrempelige uitnodiging om in contact te komen met theater in al zijn disciplines. De intieme sfeer zorgt voor een grote binding tussen artiesten en publiek. Op deze manier stimuleren we en verrijken we theaterbezoek.

Lotte Boonstra, Mensen dragen dingen
Uit de aanvraag: Mensen dragen dingen is een mengvorm tussen beeldende kunst, performance, bewegingstheater en kostuumontwerp. Deze hybride vorm is vernieuwend in het Roosendaalse culturele klimaat. Het project Mensen dragen dingen heeft onder andere als doel het realiseren van een abstracte kunstuiting in de gemeente die toegankelijk is voor de inwoners. Een groot deel van Mensen dragen dingen vindt plaats in de publieke ruimte. Dit zorgt voor een groot bereik naar mensen die normaal niet deelnemen aan culturele activiteiten. Tijdens de repetities en het locatie onderzoek is het project ook aanwezig op straat. Dit zorgt voor een grote zichtbaarheid van het project in Roosendaal.  

Jens Rijdijk, A New Start
Uit de aanvraag: Door deze film in te zetten leveren we een bijdrage in de bewustwording rondom de impact van vooroordelen en hopen we een normalisering van onderlinge omgangsvormen in gang te zetten. We richten ons op de jongere generatie in de hoop dat deze het stramien van deze vooroordelen te kunnen doorbreken. In onze ogen mag Roosendaal wel eens flink op z’n kop gezet worden door het toneel te zijn van een speelfilm. We hopen de bewoners van de stad op een positieve manier kennis te laten maken met het creatieproces van een film. Naast dat de film volledig gedraaid wordt in Roosendaal hopen wij ook Roosendaal een goede naam te bezorgen als de film landelijk verspreid gaat worden. Als laatste hopen we de jonge filmmakers in Roosendaal te motiveren/inspireren ook een aanvraag bij het Cultuur Verbindt Roosendaal te doen zodat deze jongeren zien dat het ook mogelijk om een film in Roosendaal te maken.

Het Zuidelijk Toneel, De Achterkant van Roosendaal
Uit de aanvraag: De Achterkant van Roosendaal wordt speciaal gemaakt voor Roosendaal en Brabant. De voorstelling legt een thema bloot dat in alle geledingen van de samenleving zichtbaar is. Het is een lokaal geworteld onderwerp wat het voor ons mogelijk moet maken om ook een nieuw publiek voor theater te bereiken. Het onderwerp draagt het in zich om het verleden en de toekomst met elkaar te verbinden. Een nostalgisch verleden van smokkelaars en romantisch verzet tegen de overheid versus de harde realiteit van nu waarbij criminaliteit de maatschappij ondermijnt. We veroordelen niet in deze voorstelling maar laten de consequenties zien. En vooral dat we allen onderdeel zijn van deze samenleving. Zwijgen is in dit licht ook een actieve houding. 

Aanvrager 

Omschrijving activiteit

Bedrag

Roosendaal Danst! DANS in de NATUUR €10.000,-
Drie Maal Plankenkoorts Festival Theater op de Grens €10.000,-
Lotte Boonstra Mensen dragen dingen €9.988,17
Jens Rijsdijk A New Start €10.000,-
Het Zuidelijk Toneel De Achterkant van Roosendaal €10.000,-

Afwijzing: Project De Roofvogel van Mick Dijsselbloem en Tom Onrust. De intiatiefnemers zijn uitgenodigd een adviestraject te doorlopen voor een volgende aanvraag.

Toekenningen Voucherregeling | Update toekenningen tot mei 2019

Aanvrager Omschrijving project Bedrag
Stichting Hurks Genootschap Hurkskamer in Parrotia €2.000,-
Valley Sound BigBand Halfvasten concert €800,-
Theaterwerkplaats Tiuri We Will Rock You €2.000,-
Isa de Jong Wij zijn 20 €1500,-
BOEI! Producties Doe je ding €1200,-
Stichting Open Monumentendag Fotowedstrijd €500,-
Drie Maal Plankenkoorts Wat verandert er bij mij als ik jou ontmoet in Roosendaal €1180,-
The Loods 5th anniversary, boek €2.000,-
Toneelvereniging Onderling Kunstgenot Het geheim van het nieuwe jaar €700,-
Stichting Stimulering Podiumkunsten - Inviteater DEKOORUM €2.000,-
Sebas & Wes Vriend €1995,-
Muziekvereniging Roosendaal Muzikale Jungle in het Vrouwenhof €1715,-