14-05-2019

Update toekenningen

De eerste subsidieaanvragen van 2020 binnen het investeringsprogramma van Cultuur Verbindt Roosendaal zijn gehonoreerd. Via de activiteiten- en makersregeling is er ruim 75.000 euro toegekend aan aansprekende culturele projecten. Met deze bijdrage kunnen 15 aanvragers hun culturele project werkelijkheid maken. Bekijk onderaan de pagina het totaaloverzicht van toekenningen. 

Volg jij?

Organiseer jij ook bijzondere culturele activiteiten of projecten in de gemeente Roosendaal? Dan kun je in aanmerking komen voor ondersteuning door Cultuur Verbindt Roosendaal. Bekijk de mogelijkheden >>

Een extra oproep om vooral goede plannen te blijven indienen om gezamenlijk te bezien hoe we de gemeente Roosendaal met Cultuur in deze veranderende sociale omstandigen kunnen verlevendigen en versterken. Buiten de gebaande paden, rekening houdend met met social-distancing. Cultuur Verbindt Roosendaal ondersteunt graag, ook naast de gebruikelijke regelingen. Contact via info@cultuurverbindtroosendaal.nl.

In dit overzicht lees je wat er wel en niet mag met cultuureducatie en cultuurparticipatie, op basis van de meest recente kabinetsbesluiten. 

Toekenningen via de Activiteitenregeling

Roots Live | Stichting Blues Promotions Roosendaal
Roots Live is een cultuurproject, dat gericht is op het maken en promoten van blues en aanverwante muziekstijlen, zoals Roots, Americana, Gospel en Bluegrass. Tijdens het evenement vinden live optredens plaats en de stichting verzorgt workshops om de ontwikkelingen bij de individuele muzikanten en muziekgroepen te stimuleren.

Jubileumconcert 100 jaar | Mannenkoor Concordia
Mannenkoor Concordia Roosendaal bestaat 100 jaar en voor deze gelegenheid willen zij een bijzondere productie neer zetten. Een jubileumconcert waarbij Mannenkoor Concordia samenwerkt met het West Brabants Symfonie Orkest, het Roosendaals Gemengd Koor, projectzangers en solisten uit de gemeente Roosendaal. Het repertoire bestaat zowel uit klassieke als moderne muziek.

Weense muziek en een podium voor jong talent | Weense Tunes
Het projectkoor van Weense Tunes presenteert een programma én een podium voor jong talent. Gedurende twee uur laat een mix van amateurs en beroepsmusici Weense muziek en operette melodieën horen. Met de samenwerking van de jonge studenten van de Fontys Hogeschool zowel in het orkest als vocaal en de leerlingen van het Dansatelier zet Stichting Weense Tunes in op jeugd.

Cultuur uit het Hart | Muziekvereniging Roosendaal
Muziekvereniging Roosendaal organiseert i.s.m. Roosendaal Danst, Stadsdichter Babette van Rijt, harmonie L’Union Fraternelle en het jonge singer-songwriter talent Emily van Elleswijk twee zondagen in de St. Jan. De meerwaarde van de productie ligt in het feit dat muziek steeds in interactie wordt gebracht met andere cultuurvormen zoals dans, gedicht en andere muziekgenres.

Colors | Popkoor SKOOR Roosendaal
Het project COLORS is een mix  van zang, dans, gedichten, het verklanken van schilderijen met behulp van een piano, film en karaoke. De verbinding die ontstaat tussen verschillende culturele groepen in het Cultuurhuis wordt overgebracht naar de Schouwburg de Kring, zodat het Roosendaalse publiek kan voelen dat de essentie van cultuur bestaat uit de synergie van verschillende cultuuruitingen.

Movie Xperience | Muziekvereniging De Gilde Zonen
Movie Xperience is een voorstelling waarbij het publiek een zeer groot aantal films gaat beleven middels muziek, zang, dans, filmbeelden en licht effecten. Niet een standaard filmmuziek concert waarbij een aantal bekende nummers gebracht worden maar een unieke voorstelling waarbij een groot aantal film muziek nummers, in speciale arrangementen voor deze voorstelling, de revue zullen passeren.

Festival Roosendaal Danst! | Stichting Roosendaal Danst!
Roosendaal Danst! is een meerdaags dansfestival voor kinderen, jongeren en volwassenen onder artistieke leiding van Jacques van Meel. Het Festival richt zich zowel op de professionele als op de amateurdanskunst. Het bestaat uit een programma met optredens, demonstraties en workshops met toonaangevende professionals uit binnen- en buitenland, vakstudenten en lokale en regionale amateurs.

Wouws Bont | Comité Wouws Bont
Wouws Bont is een gevarieerde voorstelling met cabaret, zang en dans, waarbij de humor de rode draad is in het programma. Het is niet alleen een voorstelling, maar voorafgaande aan de voorstelling worden de bezoekers al, te beginnen buiten, in de sfeer gebracht door figuratie, dans en muziek. Het is voor de eerste keer dat voor Wouws Bont subsidie wordt aangevraagd met o.a.  als doel dat zij een complete voorprogrammering kunnen toevoegen.

De onbekende opdracht | Toneelgroep Graag Gedaan
Het thema van de Kinderboekenweek is geschiedenis. In de musical staat Roosendaal eind 17e eeuw centraal. Het centrale thema is standsverschil. Om het geschiedkundige aspect verder te benadrukken gaat Toneelgroep Graag Gedaan een samenwerking aan met het museum Tongerlohuys. Beroepen die in de musical aan bod komen, worden verder uitgewerkt via een speurtocht en ‘levende’ personen, zoals de turfsteker, het kruidenvrouwtje en de schout. De musical is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar en speelt op de Oude Markt in Roosendaal.

Toekenningen via de Makersregeling

Spring Awakening | Stichting De Vrouwen van Wanten
Spring Awakening is een productie van theatergezelschap De Vrouwen van Wanten naar de Off Broadwaymusical over tieners die zichzelf en hun seksualiteit ontdekken in een wereld waarin de vrijheid ver te zoeken is – een serieus onderwerp in een toegankelijke vorm gegoten voor een Roosendaals publiek. De voorstelling wordt gemaakt door professionele, Roosendaalse theatermakers onder wie Romy Rockx en Sofie Habets en gespeeld door twee professionele acteurs en een groep van veertien jongeren uit Roosendaal (co-creatie / community art). De voorstelling speelt op locatie in Cultuurhuis Roosendaal. De musical sluit qua setting perfect aan op dit oude schoolgebouw én is het eerste grote evenement in dit nieuwe cultuurhuis.

50 jaar arbeidsmigratie | Stichting Atlas Cultureel Centrum
De grote culturele verscheidenheid van het hedendaagse Nederland  is historisch geworteld. De identiteit en stadscultuur van Roosendaal zijn nauw verweven met het arbeidsverleden. Dat zien we terug in het wonen, het familieleven, het taalgebruik en sociaal-culturele diversiteit. Atlas Cultureel Centrum wil daarom graag in het kader van 50-jarig jubileum hierbij stil staan. Zo organiseren zij o.a. een reizende tentoonstelling met daaraan diverse randprogramma’s gekoppeld zoals bijvoorbeeld lezingen en dialoogbijeenkomsten, educatieve programma’s, literair avonden en culinaire avonden.

Vandaag Groei ik | Isa de Jong
‘Vandaag Groei Ik’ biedt een intieme en rauwe inkijk in het leven van twintig verschillende jonge Roosendaalse vrouwen. Hun verhalen onthullen niet alleen de algemene onhandigheid, verwarring en opwinding van deze tijd. Maar ook de emotionele toestand, de onzekerheden en de dingen die ze in deze periode hebben geleerd. ‘Vandaag Groei Ik’ is een project over jonge vrouwen en volwassen worden. Het project is een onderdeel van de expositie ‘groeien’ dat uit nog twee andere elementen bestaat: het 100 jarig jubileum van het Nobertus-Gertrudis Lyceum met examenwerken van leerlingen én een element met betrekking tot de historie van het Nobertus-Gertrudis Lyceum.

Zelfrespect! | BOEI producties
BOEI producties wil door middel van een interactieve en educatieve voorstelling jongeren raken. Onderwerpen die besproken worden: eenzaamheid, pesten en cyberpesten. Daarnaast gaan ze in op de verschillen tussen personen en hoe die het beste benut kunnen worden. De voorstelling zit vol met kleine verhalen, interactieve momenten en een educatieve ‘touch’. Er wordt samengewerkt met een grote diversiteit aan partners om op die manier zowel op cultureel vlak, als op maatschappelijk vlak veel te bereiken.

Voor en achter de huisdeur 2020 | Stichting Roosendaal Danst
Op ongewone plekken verspreid over de gemeente Roosendaal, vinden er korte dansacts plaats. Concreet betekent het twee tot drie acts binnen het uur waarbij er tussendoor en na afloop tijd is voor ontmoeting, een praatje en het stellen van vragen. Aan het eind “dansen” de deelnemers met de dansers binnen de eigen fysieke mogelijkheden. Het doel is om een bijdrage te leveren aan het verhogen van de leefbaarheid in de straat/wijk/buurt. Het draagt ook bij aan het tegengaan van vereenzaming doordat mensen in de buurt elkaar weten te treffen.

Covid’19 in West Brabant | Digi-Video
Digi-Video wil een documentaire maken over Covid’19 in West Brabant. De doelstelling van dit project is het informeren en documenteren van de hele coronacrisis binnen de Gemeente Roosendaal als een maatschappelijk naslagwerk. Met tevens als doel om ook breder in de omgeving en NL de impact te laten zien van wat het virus in onze regio teweegbrengt en hoe hiermee om wordt gegaan.

Activiteitenregeling

Kenmerk Aanvrager Project Toekenning
SAC20.21 Stichting Blues Promotions Roosendaal Roots Live € 5.000,00
SAC20.22 Mannenkoor Concordia Roosendaal Jubileumconcert 100 jaar € 5.000,00
SAC20.23 Stichting Weense tunes Programma van Weense muziek € 2.820,00
SAC20.24 Muziekvereniging Roosendaal Cultuur uit het Hart € 3.280,00
SAC20.25 Popkoor SKOOR Roosendaal Colors € 1.500,00
SAC20.26 Muziekvereniging de Gildezonen Movie Xperience € 5.000,00
SAC20.27 Stichting Roosendaal Danst! Festival Roosendaal Danst € 3.000,00
SAC20.28 Wouws Bont Wouws Bont € 3.000,00
SAC20.29 Toneelgezelschap Graag Gedaan De Onbekende Opdracht € 3.651,00


Makersregeling

Kenmerk Aanvrager Project Toekenning
SMA 20.1 Stichting De Vrouwen van Wanten  Spring Awakening  € 10.000,00
SMA 20.2 Stichting Atlas Cultureel Centrum 50 jaar arbeidsmigratie in Nederland  €   5.000,00
SMA 20.4 Isa de Jong Vandaag Groei Ik  €   5.000,00
SMA 20.5 BOEI producties Zelfrespect!  €   9.900,00
SMA 20.6 Stichting Roosendaal Danst! Voor en achter de huisdeur 2020  €   6.000,00
SMA 20.8 Digi-Video Covid-19 in West-Brabant  €   9.378,88


In totaal hebben drie aanvragers een afwijzing ontvangen. Zij krijgen de mogelijkheid een aanvullende aanvraag in te dienen. Cultuur Verbindt Roosendaal biedt advies en ondersteuning aan deze partijen.