01-03-2020

Wij verwelkomen Bjorn Rommens als nieuw bestuurslid

Vanaf maart 2020 vervolledigd Bjorn Rommens het bestuur van Cultuur Verbindt Roosendaal. Bjorn, Welkom!

Bjorn Rommens is 26 jaar, werd geboren in Breda en woont sinds 2012 in Roosendaal. Naast bestuurslid van Cultuur Verbindt Roosendaal is hij ook interim-voorzitter van de Jongerenraad Roosendaal en vice-voorzitter bij de Raad van Toezicht van Citymarketingbureau Roosendaal. Hij stelt zich graag even aan jullie voor.

Waarom wilde je bestuurslid worden van Cultuur Verbindt Roosendaal?
Om eerlijk te zijn had ik zelf geen ambitie om bestuurslid te worden bij de Cultuur Verbindt Roosendaal. Vanuit mijn rol als voorzitter van de Jongerenraad Roosendaal kwam ik wel in contact met CVR tijdens bijeenkomsten over cultuur in Roosendaal of tijdens bijeenkomsten waar verschillende partijen zich aan elkaar konden voorstellen. Vanuit de Jongerenraad zijn we ook onderdeel van het ambassadeursnetwerk 'Circle of Talent' van CultuurCompaan, dus op die manier zijn we/ben ik altijd wel betrokken geweest bij cultuur in Roosendaal. Uiteindelijk werd ik aangesproken door CVR met de vraag of ik misschien deel wilde uitmaken van het bestuur van CVR en na een paar gesprekken heb ik daar met veel enthousiasme ja op gezegd!

Zijn er bepaalde onderwerpen waar je je mee bezig wilt gaan houden als bestuurslid?
Voor nu moet ik nog even mijn weg vinden binnen het bestuur, maar ik wil graag als niet-ingewijde cultuurkenner een objectieve blik richten op plannen en dergelijke die voorbij komen binnen het bestuur. Denk aan dingen zoals laagdrempelig toegang tot verschillende regelingen kunnen krijgen, brede ontwikkeling van cultuur binnen Roosendaal in plaats van alleen het gevestigde en kijken of we meerjarenplannen kunnen afspreken met aanbieders van cultuur. En natuurlijk een extra focus op jongeren, vanuit mijn eigen achtergrond.

Voor welke belangen van onze leden wil je op gaan komen als bestuurslid?
Omdat ik dus zelf geen culturele achtergrond op, behalve een paar musicals tijdens de middelbare school en één amateurtheatervoorstelling een paar jaar terug, wil ik me vooral richten op de kritische noot geven op alles wat er al ligt of bedacht gaat worden. Of de plannen voor iedereen even eerlijk te gebruiken zijn, voor alle doelgroepen in Roosendaal toegankelijk zijn en bijdragen aan goede culturele diversiteit in de gemeente!

Wat is de grootste uitdaging voor de Nederlandse cultuursector de komende jaren?
Hoe cultuur nog steeds 'sexy' kan zijn voor de jongere doelgroep. De ontwikkelingen op het gebied van technologie in combinatie met cultuur bieden veel kansen, maar daar moet men als cultuuraanbieder wel open voor staan om zich daar in te willen verdiepen en ontwikkelen. Maar misschien ook dingen weleens op een andere manier uitproberen. Ik ben bijvoorbeeld weleens naar een voorstelling geweest van de jongerenafdeling van het Nationaal Ballet die ballet combineerde met moderne muziek en een deel humor, wat enorm verfrissend was. Let wel, dit betekent niet dat het pure van een 'gewone' voorstelling niet meer gedaan zou moeten worden, maar je zou kunnen experimenteren voor wat verschillende doelgroepen aantrekt. Een 'one size fits all' principe binnen cultuur is niet meer van toepassing denk ik.

Waar kijk je het meeste naar uit in je nieuwe functie?
Hoe ik een positieve bijdrage kan leveren aan het cultuurnetwerk in de gemeente en het ontmoeten van verschillende cultuuraanbieders in de dorpen en stad!
Voor mij is er nog zoveel te ontdekken binnen de Roosendaalse cultuursector, dus kijk er erg naar uit om dat te gaan zien!

 

Ons volledige bestuur:

Marijn ten Harmsen van der Beek (voorzitter)
Judith Ensel (penningmeester)
Katja Neurink (secretaris)
Bjorn Rommens
 

Foto: © Dewi de Vries