31-08-2020

Uitgelicht: Lockdown van Theaterwerkplaats Tiuri

Uit het projectplan

The Lockdown (werktitel) is een pop-up voorstelling met een waanzinnig decor, betekenisvolle kostuums en een authentieke samenstelling van dansers. Het idee is om een performance van 10 minuten te maken waarin vier dansers, twee professionele dansers en twee getalenteerde dansers van Theaterwerkplaats Tiuri, samen in een relatief kleine ruimte vastzitten. Zij hebben gekleurde doeken om die geïnspireerd zijn op het bekende schilderij van Rene Margritte; The Lovers. Hierdoor is hun identiteit niet zichtbaar en wordt het lichaam geaccentueerd.

Elk mens wordt namelijk vanaf het eerste ontmoetingsmoment ‘veroordeeld’ op hun eigen gelaat. We kijken iemand in het gezicht en vinden hier bewust of onbewust wat van. Voor mensen met een mentale beperking, vooral met het syndroom van down, zorgt dit niet altijd voor een zuivere ontmoeting. Het doel van de voorstelling is om dit, met een ruime omweg, toch te laten slagen. Een oprechte en eerlijke ontmoeting. Met publiek en met elkaar.

Naast het idee om een live performance te maken, heeft de verwarrende Corona tijd ook nieuwe inzichten gegeven op het gebruik van verschillende alternatieve (virtuele) vormen. Zo zijn we de afgelopen tijd gaan experimenteren met creatieve video portretten die op onze sociale media kanalen werden gedeeld. Dit werd goed ontvangen en ook door de maker als positief ervaren. Zo kon Tiuri door blijven gaan in tijden waarin ontmoetingen ‘verboden’ waren.  

Corona effect

Tijdens het begin van de Corona-uitbraak zaten onze spelers, net als (bijna) alle andere mensen in de wereld, plotseling thuis. Het gevoel van opgesloten zitten en het verliezen van sociale contacten was bij iedereen aanwezig. De angst en de onzekerheid verdubbelde dit gevoel. Al gauw kwamen er schermen tussen mensen te staan. Choreograaf Jordy Dik had dit beeld anderhalf jaar eerder al geschept, om de afstand en het hokjes denken in de samenleving te visualiseren. Een gevoel overheerste dat dit idee in een nieuwe theatrale vorm gegoten moest worden - die juist op dit moment van een wereldwijde crisis gezien en gehoord moet worden. Daarbij wilden wij op onderzoek gaan naar een concept dat aan zou sluiten bij de nieuwe 1,5 meter maatschappij en tegelijk ons gezelschap de mogelijkheid zou bieden om ook buiten de reguliere theaters te kunnen blijven werken (in de publieke ruimte). 

Over Theaterwerkplaats Tiuri

Theaterwerkplaats Tiuri gelooft dat ieder mens talenten heeft en dat deze talenten zichtbaar gemaakt moeten worden. In het bijzonder bij mensen met een beperking. Want zij zijn tot veel, heel veel in staat!

In onze theaterwerkplaats leiden we deelnemers, mensen met een (cognitieve) beperking, op tot theatermaker. De spelers leren acteren, dansen, bewegen, en krijgen inzicht in hoe een voorstelling wordt gemaakt. De werkplaats biedt werk- en stageplaatsen voor mensen met een beperking. De deelnemers kunnen minimaal drie en maximaal vijf dagen per week in de theaterwerkplaats in Breda of in Roosendaal terecht.

Tiuri maakt het onzichtbare talent van deze mensen zichtbaar en leiden hen op tot een professioneel niveau. Dit professionele niveau geeft de spelers het v ermogen om iets terug te geven aan een maatschappij, die hen tot dusver heeft onderschat.

Samenwerking met introdans

In de Corona periode werd gelijktijdig contact gelegd met het gezelschap Introdans. Tiuri en Introdans delen de ambitie om professionele inclusieve podiumkunsten een podium te geven. Om dit praktisch mogelijk te maken hebben wij samen het concept HubClub Night ontwikkeld; een avond waarin een divers programma van professionele inclusieve podiumkunsten in de schouwburg te bewonderen is. Het programma wordt naast Tiuri en Introdans vormgegeven met een landelijke partijen uit de inclusie zoals Misiconi Dance Company en Gouden Zwaan winnaar Redouan Ait Chitt.

Volg jij met jouw project?

De coronacrisis brengt gelukkig ook af en toe wat moois voort. Al meerdere Roosendaalse kunstenaars en creatievelingen hebben zich laten inspireren en geven hun eigen draai aan deze ongewone periode. Volg jij? Wij helpen je graag verder! Bel 06 40 678 086, mail of kom eens langs.